Kengetal zoeken

Tegenwoordig heeft bijna iedereen een mobiele telefoon, maar het kan nog wel eens voorkomen dat je een kengetal moet zoeken. Bijvoorbeeld als je een familielid is verhuisd en alleen het abonneenummer heeft doorgegeven, of als je het kengetal op de één of andere manier bent kwijtgeraakt. Wat is een kengetal eigenlijk, en hoe kan je een kengetal zoeken?

 

Kengetal zoeken: wat zijn kengetallen?

Een kengetal of een netnummer zijn de eerste drie of vier cijfers van het telefoonnummer van een vaste lijn. Dit zijn de cijfers die voor de streep staan. Deze cijfers geven aan in welk gebied of regio de vaste telefoonaansluiting komt. Alle steden hebben van oudsher een drie cijfers tellend kengetal, en de rest van de nummers hebben een kengetal dat uit 4 cijfers bestaat.

Kengetallen zijn rond de jaren ’30 van de vorige eeuw ingevoerd. Telefoons waren nog niet heel gebruikelijk, en niet iedereen had een telefoon. Als je iemand wilde bellen dan belde je eerste de telefooncentrale. Je vertelde dan aan de receptioniste naar wie je wilde bellen en in welke stad of plaats deze persoon woonde, en dan werd je doorverbonden.

Maar eind jaren ’30 waren er zoveel telefoonnummers dat er werd besloten dat het handiger was om het doorverbinden te automatiseren. Nederland werd opgedeeld in districten die weer waren onderverdeeld in sectoren. Iedere sector kreeg zijn eigen kengetal, zodat telefoongesprekken automatisch vanuit de ene sector naar een andere konden worden doorverbonden zonder tussenkomst van een telefoniste.

Hoe kun je een kengetal zoeken?

Een telefoonnummer van een vaste lijn bestaat uit het kengetal of netnummer en het abonneenummer. Het kengetal is het gedeelte voor de streep, en het abonneenummer is het nummer van de aansluiting. Je gebruikt het kengetal alleen als je naar een andere sector belt. Als je bijvoorbeeld in Amsterdam woont en je belt naar een andere vaste lijn in Amsterdam, dan kun je het kengetal weglaten.

Alleen het abonneenummer intoetsen is dan genoeg. Een kengetal begint altijd met een nul. Bel je vanuit het buitenland naar een Nederlandse vaste lijn, dan kun je de eerste nul weglaten. Vroeger kon je in het papieren telefoonboek alle kengetallen vinden. Tegenwoordig kan dat ook online. Er zijn verschillende online tools te vinden die je daarbij kunnen helpen.

Je toetst eenvoudigweg de stad of plaatsnaam in het invulveld in, en je kunt zien welk kengetal erbij hoort. Andersom zoeken kan ook. Vul dan het kengetal in, en de plaats die erbij hoort verschijnt in beeld.