Van wie is dit nummer

Bij het checken gesprekken die je gemist hebt denk je misschien “van wie is dit nummer nu weer?” als je een onbekend nummer in het schermpje van je telefoon ziet staan. In je lijst met gemiste oproepen zie je regelmatig een telefoonnummer staan wat niet in je adressenlijst voorkomt. Duidelijk is het iemand die je niet kent of waar je het nummer niet van hebt. En voordat je zomaar het onbekende nummer terugbelt, wil je misschien eerst weten van wie dit nummer nu eigenlijk is. Hoe kom je er dan achter wie jou heeft gebeld zonder terug te bellen?

 

Van wie is dit nummer, vaste lijn

Je kunt al een aantal zaken opmaken over de identiteit van de beller door naar het nummer te kijken. Is het onbekende nummer een vast nummer of een 06 nummer? Als je gebeld bent door een vaste lijn zijn er een aantal manieren om te achterhalen wie er heeft gebeld. Je kunt aan het kengetal van het telefoonnummer zien uit welke plaats er is gebeld. Het kengetal of netnummer zijn de cijfers die voor de streep staan. 010 is bijvoorbeeld Rotterdam, 020 Amsterdam en 070 is het kengetal van Den Haag.

Op het internet kun je vinden wat de plaatsen zijn die bij de kengetallen horen. Als je weet uit welke plaats je bent gebeld, kan dat ook al meehelpen in beslissen of het een nummer is dat je terug wilt bellen. Als je bijvoorbeeld niemand in Rotterdam kent, en je neemt ook geen producten af van een bedrijf uit Rotterdam, dan is het waarschijnlijk iemand die je niet kent. Je kunt dan op basis van het telefoonnummer besluiten om niet terug te bellen.

Je kunt vaste nummers ook vrij eenvoudig opzoeken via online telefoonboeken, waar bijna alle nummers van vaste lijnen in zijn opgenomen. Hoe dat in zijn werk gaat is vrij eenvoudig. Je toetst het nummer in het zoekveld van het telefoonboek, en bij de zoekresultaten krijg je te zien bij wie het nummer hoort.

Van wie is dit nummer

Van wie is dit nummer, 06 nummers

Als het een 06 nummer wordt kun je niet aan de cijfers voor de streep achterhalen waar degene vandaan komt die jou heeft gebeld. Je kunt dan beter meteen proberen om online telefoongidsen te raadplegen. Maar de kans dat je een 06 nummer in een gewone telefoongids vindt is vrij klein, omdat het niet verplicht is je 06 nummer te publiceren.

Je kunt 06 nummers wel vinden als het een telefoonnummer is van een bedrijf of een zzp-er. Bedrijven willen in tegenstelling tot particulieren wel graag gevonden worden, en melden zichzelf daarom vaak vrijwillig aan voor online telefoongidsen. Je kunt ook proberen om via een internetbrowser te achterhalen van wie het onbekende nummer is. Bij bedrijven werkt dit vaak goed, omdat ze meestal zelf op hun eigen website een telefoonnummer publiceren. Maar bij particulieren werkt het niet zo makkelijk. Je kunt dan ook met zoekhulpen zoals op deze site proberen om te achterhalen wie jou heeft gebeld.

 

Gebeld door 06 nummers van telemarketeers

Regelmatig zijn de onbekende 06 nummers in je gemiste oproepenlijst telefoonnummers van telemarketeers. En het is wel zo prettig om te weten welke nummers van telemarketeers zijn, zodat je niet alsnog het verkooppraatje hoeft aan te horen als je terugbelt. Er zijn op het internet lijsten te vinden met 06 nummers die veel worden gebruikt dor telemarketeers. Je kunt dus het 06 nummer wat je in je scherm ziet checken met de nummers op de lijst om erachter te komen of het een marketeer is.

Maar niet alle nummers die gebruikt worden staan op deze lijsten. Dan is er nog een andere manier om te voorkomen dat je wordt lastiggevallen door telemarketeers. Je kunt jezelf namelijk aanmelden voor het ‘Bel-me-niet’ register. Hiermee voorkom dat je nog gebeld wordt door dit soort bedrijven. Als je jezelf namelijk hebt aangemeld zijn telemarketeers wettelijk verplicht eerst de lijst te raadplegen voordat ze beginnen met bellen. En als jouw telefoonnummer ertussen staat, mogen ze dat niet bellen.