Wie heeft mij gebeld?

Als je regelmatig wordt gebeld door 06 nummers die je niet kent, vraag je jezelf natuurlijk af: “Wie heeft mij gebeld?”. Maar hoe kom je daarachter? Het nummer staat niet in je adressenlijst, anders had je wel geweten wie er heeft gebeld. Dan kun je natuurlijk proberen terug te bellen. Als de ander opneemt ben je er gauw achter wie de beller was. Maar als het een telemarketeer blijkt te zijn dan ben je niet zo gelukkig met het feit dat je hebt teruggebeld. Hoe krijg je dan antwoord op de vraag “Wie heeft mij gebeld?”, zonder dat je terug hoeft te bellen?

 

Wie heeft mij gebeld? Ik ken dit nummer niet

Als je het nummer niet kent, dan zijn er een aantal manieren om erachter te komen wie jou heeft gebeld. Tegenwoordig zoeken we alles op via het internet. Vroeger bestond er nog een echt boek met telefoonnummers, maar sinds 2018 kun je nog alleen online telefoonnummers opzoeken. Er bestaan nog steeds telefoonboeken, alleen staan ze nu helemaal online. De meeste telefoonnummers van vaste lijnen staan er wel in. Als je gebeld bent door een vaste lijn, dan is het vrij eenvoudig om het nummer via een online telefoonboek te achterhalen. Je typt eenvoudig het telefoonnummer in het zoekveld van het online telefoonboek, en in de zoekresultaten krijg je te zien wie jou heeft gebeld.

 

Gebeld door een onbekend 06 nummer

Als je bent gebeld door een 06 nummer dat je niet kent, wordt het iets lastiger om de beller te achterhalen. Het is namelijk niet verplicht om je 06 nummer ergens te publiceren. Sommige mensen doen het vrijwillig omdat ze het fijn vinden om gevonden te worden. Bedrijven en zzp-ers bijvoorbeeld, publiceren hun 06 nummer vaak ook op hun eigen website zodat ze goed vindbaar zijn voor potentiele klanten. Deze nummers staan vaak ook in online telefoonboeken.

Je kunt ook proberen om het onbekende 06 nummer in te typen in het zoekveld van je internetbrowser. De zoekmachine speurt dan alle webpagina’s af, en als iemand zijn 06 nummer ergens op een webpagina heeft staan dan kan de browser dat nummer vinden. In de zoekresultaten zie je dan van wie het 06 nummer is dat jou heeft gebeld.

Ook heb je bij sommige social mediakanalen de mogelijkheid om je 06 nummer te koppelen aan een account, en kan de browser op die manier een 06 nummer achterhalen. En er zijn ook online tools zoals deze site, die je helpen om een 06 nummer te achterhalen. Maar helaas is het dus niet altijd even makkelijk om antwoord te krijgen op de vraag “Wie heeft mij gebeld?”.

Gebeld door een anoniem nummer

Het gebeurt ook regelmatig dat je wordt gebeld door een anoniem nummer. Dat mensen anoniem bellen kan verschillende redenen hebben. Soms vinden mensen het onprettig dat anderen kunnen zien wat hun telefoonnummer is, en laten daarom hun nummer afschermen. Veel overheidsinstellingen en andere instanties bellen ook met een anoniem nummer. Dat doen ze om te voorkomen dat je terugbelt. Het zou niet wenselijk zijn dat je iemand aan de lijn krijgt die niets af weet van de kwestie waarover je belt.

Je zou dan wel eens de verkeerde informatie kunnen krijgen. Daarom hebben overheidsinstellingen ervoor gekozen om de lijnen af te schermen. Maar ook telemarketeers bellen met een afgeschermde lijn. Je weet bij een anoniem nummer dus nooit wie er heeft gebeld. Als je regelmatig wordt gebeld door een anoniem nummer, en degene aan de andere kant van de lijn hangt op zonder wat te zeggen, kan het zijn dat je wordt lastiggevallen. Het beste kun je dan een logboek bijhouden met de tijdstippen en data waarop je bent gebeld, en dit logboek voor te leggen aan jouw telefoon provider.

Ze mogen je vanwege privacy redenen niet vertellen wie de beller was, maar ze kunnen bijvoorbeeld wel het nummer voor je blokkeren. Mocht je echt het idee hebben dat het uit de hand loopt en dat er sprake is van een stalker, dan kun je ook met het logboek aangifte doen bij de politie.